top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΣΕΑΜΕ

Κ. Ντελέζος: Σπορία μούχλας η επόμενη απειλή εντός των πλημμυρισμένων κτιρίων

Έγινε ενημέρωση: 23 Σεπ 2023


Ο Δρ. Κωνσταντίνος Ντελέζος, Υγειονολόγος, Λέκτορας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για τους κινδύνους στην υγεία από τα λιμνάζοντα νερά από τις πλημμύρες στην Θεσσαλία.


Ο κ. Ντελέζος υπογράμμισε αναφορικά με την κατάσταση για τους κατοίκους που έχουν ήδη μπει στο σπίτι: «έχουμε αύξηση των αναπνευστικών μολύνσεων, λοιμώξεις και πλέον δρα το φαινόμενο της μούχλας το οποίο θα μας απασχολήσει αρκετά τον χειμώνα που έρχεται. Η αύξηση της υγρασίας θα προκαλέσει πολλά προβλήματα. Η μούχλα έχει περάσει στα σπίτια, υπάρχει στο χώμα. Αυτό δε μας απασχολεί αλλά το χώμα αυτό έχει μπει στα σπίτια. Όταν στεγνώσει το χώμα κάνει σπόρους που είναι αερομεταφερόμενοι. Έχουμε τον σοβαρό μύκητα, τον ασπέργιλλο, που μας έχει δώσει σοβαρές βλάβες στην υγεία. Είναι μεταδοτικό μέσω του αέρα όταν υπάρχει μούχλα».


«Ο κόσμος δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με όλα αυτά, παρά μόνο με πλαστικά γάντια, γαλότσες, και αν τραυματιστεί δεν πρέπει να έρθει καθόλου σε επαφή. Έχουν γίνει και λάθη στην απολύμανση. Ο ασβέστης στα νεκρά δεν λειτουργεί απολυμαντικά, χρειάζεται ένα διάλυμα 25%, δηλαδή με νερό. Αυτό είναι και βασικό. Επίσης, η χλωρίνη παρουσία νερού και ρύπου δεν δρα, πρέπει να στεγνώσει. Πρέπει να απομακρυνθεί ο ρύπος αφού στεγνώσει. Η μούχλα πρέπει να φύγει σε 48 ώρες από την στιγμή που το σπίτι κρίνεται κατοικήσιμο», κατέληξε.




Σε ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα το κύριος Ντελέζος αναφέρει τα εξής:


«Καθώς οι κάτοικοι της Θεσσαλίας περνάνε σταδιακά εντός των χώρων , όπου τα νερά υποχωρούν ,πρέπει να προσέξουν την επόμενη απειλή που ονομάζεται σπόρια μούχλας. Η μούχλα είναι μια μορφή μύκητα. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές και μπορούν να βρεθούν τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Η μούχλα εξαπλώνεται μέσω της παραγωγής σπόρων, που βρίσκονται σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και δεν μπορούν να αφαιρεθούν από αυτούς. Οι σπόροι αυτοί είναι ικανοί να επιβιώνουν σε σκληρές συνθήκες. Η μούχλα αυξάνεται σε ζεστό και υγρό περιβάλλον, 2 βασικά είδη φαίνεται ότι θα μας απασχολήσουν στις πλημμυρισμένες οικίες:


A)Aspergillus: Εντοπίζεται σε εσωτερικούς χώρους που έχουν αρκετή σκόνη, τροφές σε μορφή σκόνης και οικοδομικά υλικά, όπως γυψοσανίδες.

B)Penicillium: Εντοπίζεται συνήθως σε υλικά που έχουν καταστραφεί από το νερό και συχνά έχει ένα μπλε ή πράσινο χρώμα.


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λέει ότι ένα μουχλιασμένο περιβάλλον θα μπορούσε να επιδεινώσει την εσωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση ενός κλειστού χώρου, κάτι που είναι παράγοντας κινδύνου για ορισμένες αναπνευστικές παθήσεις.


Η μούχλα μπορεί να παράγει μια σειρά από ουσίες που μπορεί να είναι επιβλαβείς για τον άνθρωπο. Αλλεργιογόνα, ερεθιστικά και μυκοτοξίνες (δυνητικά τοξικές ουσίες) μπορεί να επηρεάσουν άτομα που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε αυτά.


Ειδικότερα, η έκθεση σε μούχλα μπορεί να ερεθίσει τα μάτια, τους πνεύμονες, τη μύτη, το δέρμα και τους λαιμούς των ανθρώπων, ακόμη και αν δεν έχουν αλλεργία στη μούχλα.

Η αλλεργία στη μούχλα έχει παρόμοια συμπτώματα με άλλες αλλεργίες σε αερομεταφερόμενες ουσίες που επηρεάζουν το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, όπως η γύρη. Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

-Φραγμένη μύτη ή/και καταρροή

-Φαγούρα στην μύτη

-Φαγούρα στον λαιμό

-Φτάρνισμα

-Δακρύρροια


Επιπλέον, τα άτομα με αλλεργία στη μούχλα που υποφέρουν από άσθμα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν συμπτώματα άσθματος που επιδεινώνονται από ένα μουχλιασμένο περιβάλλον.»




bottom of page