top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΣΕΑΜΕ

Κακοκαιρία Daniel: Αυξημένος κίνδυνος ανάπτυξης πληθυσμών κουνουπιών στις πληγείσες περιοχές

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους πληγέντες από τις πλημμύρες που σημειώθηκαν σε Μαγνησία, Λάρισα, Καρδίτσα και Τρίκαλα, εξαιτίας της πρόσφατης κακοκαιρίας Daniel. Πρωτόγνωρες οι συνθήκες που βιώνει η χώρα μας, με ανυπολόγιστες καταστροφές.


Δυστυχώς είναι ορατοί πλέον και κίνδυνοι για τη Δημόσια Υγεία. Στις πληγείσες περιοχές είχαν ήδη καταγραφεί κρούσματα από Ιό του Δυτικού Νείλου, σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης που είχε δημοσιεύσει ο ΕΟΔΥ πριν την έναρξη της κακοκαιρίας (https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2023/07/report_wnv_20230905_gr.pdf).


Σύμφωνα με τα έως σήμερα γνωστά προγνωστικά του καιρού, δεν αναμένονται βροχοπτώσεις έως μέσα Σεπτεμβρίου, όμως η θερμοκρασία θα επανέλθει σε φυσιολογικές για την εποχή τιμές. Τα λιμνάζοντα ύδατα σε συνδυασμό με τις συγκεκριμένες θερμοκρασίες, θα δημιουργήσουν τις ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη υψηλού πληθυσμού κουνουπιών σε σύντομο διάστημα, σε περιοχές όπου είχαν ήδη καταγραφεί κρούσματα από τον Ιό του Δυτικού Νείλου πριν την κακοκαιρία Daniel.


Υπό τις αυτές τις συνθήκες, πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας, το οποίο συστήθηκε από το Υπουργείο Υγείας, στο Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λάρισα, για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πλημμυρικών φαινομένων, υπό την Αν. Υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.


Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Απεντομώσεων και Μυοκτονιών Ελλάδας, δηλώνει έτοιμος να συνεργαστεί, όποτε ζητηθεί, με τους αρμόδιους φορείς και να συμβάλει με την εμπειρία, την κατάρτιση, την επιστημονική και τεχνική επάρκεια των μελών του, στην έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των εν λόγω κινδύνων.


Κακοκαιρία Daniel_Αυξημένος κίνδυνος ανάπτυξης πληθυσμών κουνουπιών στις πληγείσες περιοχέ
.
Λήψη • 181KB

bottom of page