top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΣΕΑΜΕ

Κ. Ντελέζος: Οδηγίες για τις απολυμάνσεις στις πλημμυρισμένες περιοχές

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Ντελέζος, Υγειονολόγος, Λέκτορας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής μίλησε και στην εκπομπή Newsroom της ΕΡΤ, για τους κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία στις πληγείεσες περιοχές.


Σε δημοσίευση στην προσωπική του σελίδα ο κύριος Ντελέζος περιγράφει τις ακόλουθες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν για την Απολύμανση, στις πλημμυρισμένες περιοχές εξαιτίας της κακοκαιρίας Daniel.


"1. Το χλώριο είτε με ψεκασμό ,είτε με τριβή ,δεν έχει κανένα νόημα να χρησιμοποιηθεί πάνω σε λάσπες και απόνερα γιατί αδρανοποιείται από το οργανικό φορτίο. Μόνο για την απολύμανση του νερού σε αυτό το στάδιο.

2. Για τα πτώματα ζώων γίνονται κλήσεις για συγκέντρωση ασβέστη για κάλυψή τους. Ο ασβέστης λειτουργεί απολυμαντικά μόνο σαν γάλα ασβέστου δοσολογίας 25%. Προστίθεται νερό σταδιακά στο στερεό ασβέστη για να γίνει σκόνη και μετά στο 1 κιλό σκόνης ασβέστη προστίθονται 3 λίτρα νερό για να γίνει 25%. Αυτό το μείγμα πρέπει να χρησιμοποιηθεί άμεσα , αλλιώς χάνει την απολυμαντική ιδιότητά του.

3. Οι απολυμαντικές χημικές ουσίες που μπορούν να έχουν σχετικά καλή δράση επάνω σε λάσπες είναι οι Αμφολύτες ή Αμφοτερικά τασιενεργά. Όλες οι άλλες χημικές ουσίες αδρανοποιούνται επάνω σε οργανικό φορτίο( ούρα ,κόπρανα ,λάσπες). Οι μοναδικές που μπορούν σε αυτή τη φάση να εφαρμοστούν με ψεκασμό και να έχουμε αποτέλεσμα είναι οι προαναφερόμενες ,γιατί συνδυάζουν απολυμαντική με καθαριστική δράση."






bottom of page