top of page

Οδηγός Ορθής Πρακτικής

Είσαι επαγγελματίας του κλάδου Απεντομώσεων-Μυοκτονιών? Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις εξελίξεις και ενδιαφέρεσαι για την ανάπτυξη του κλάδου μας?

  • Facebook - White Circle

Ο Οδηγός Ορθής Πρακτικής αφορά την ορθή και αποτελεσματική εφαρμογή μεθόδων συνολικής διαχείρισης, παρακολούθησης και καταπολέμησης ζωικών εχθρών και εντόμων, επιβλαβών για την υγιεινή των εγκαταστάσεων και την ασφάλεια των τροφίμων, που μπορεί να απειλούνται.


Ειδικότερα, απευθύνεται τόσο σε επιχειρήσεις τροφίμων (όπως ορίζονται στον Καν.(ΕΚ) 178/2002) και υλικών σε επαφή με τρόφιμα που χρειάζονται τις υπηρεσίες απεντόμωσης μυοκτονίας, όσο και σε αυτές που τις υλοποιούν και τις παρέχουν.

Ο Οδηγός Ορθής Πρακτικής συντάχθηκε για να αποτελέσει σημείο αναφοράς στις εφαρμογές διαχείρισης παρασίτων τόσο στην βιομηχανία όσο και σε μικρότερης εμβέλειας ιδιωτικές επιχειρήσεις. Σκοπός των αναφερόμενων στον οδηγό, είναι η εκτέλεση αποτελεσματικών εφαρμογών Μυοκτονίας και Απεντόμωσης, με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον. 
Η σύνταξη του Οδηγού έγινε με μέριμνα του Συνδέσμου Εταιρειών Απεντόμωσης και Μυοκτονίας Ελλάδας (ΣΕΑΜΕ) και την υποστήριξη του ΕΦΕΤ καθώς και διάφορων συνδέσμων/κλάδων που σχετίζονται με τα τρόφιμα, οι οποίοι αναφέρονται αναλυτικά. 
Ο Οδηγός αποτελείται από 5 μέρη: 

  • Το 1ο μέρος περιλαμβάνει την εισαγωγή, ορισμούς και το εύρος εφαρμογής. 

  • Το 2ο μέρος περιλαμβάνει την σύνδεση της Μυοκτονίας-Απεντόμωσης με το Σύστημα Αυτοελέγχου (HACCP) και την Νομοθεσία. 

  • Το 3ο μέρος αναφέρεται σε κάθε κατηγορία ζωικού εχθρού (παρασίτου) αναλυτικά. 

  • Το 4ο μέρος περιγράφει τους τρόπους αντιμετώπισης καθώς και την τεκμηρίωση που προβλέπεται από τα εν λόγω συστήματα διαχείρισης. 

  • Το 5ο μέρος περιλαμβάνονται τα Παραρτήματα και η Βιβλιογραφία.

Ο Οδηγός Ορθής Πρακτικής για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Προστασίας από Ζωικούς Εχθρούς και Έντομα στις επιχειρήσεις Τροφίμων, είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ. 

bottom of page