top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΣΕΑΜΕ

Χαιρετισμός Αθ. Μητσέα στην ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ)

Ο κύριο Αθανάσιος Μητσέας, Α' Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΑΜΕ, απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Απεντομώσεων και Μυοκτονιών Ελλάδας, στην ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ) με τίτλο «Κουνούπια: νέα δεδομένα και προκλήσεις στη αντιμετώπισή τους», που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 29 Μαρτίου 2024 στο Πολεμικό Μουσείο.


Η πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα, που απευθυνόταν σε όλους τους Φορείς και τα ενδιαφερόμενα μέρη που σχετίζονται με τη διαχείριση των κουνουπιών στην Ελλάδα, διοργανώθηκε στο πλαίσιο των έργων: «Καινοτόμες προσεγγίσεις στην παρακολούθηση και αντιμετώπιση του Ασιατικού κουνουπιού τίγρη με έμφαση στην τεχνική της εξαπόλυσης στείρων αρσενικών» και «Καταγραφή της παρουσίας και της εποχιακής διακύμανσης των κουνουπιών στην Περιφέρεια Αττικής» που έχει συνάψει η Περιφέρεια με το ΜΦΙ. Στόχος της ημερίδας ήταν η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας των παραπάνω έργων και η σημασία τους αναφορικά με την ολοκληρωμένη διαχείριση των κουνουπιών-διαβιβαστών.

Ομιλητές στην ημερίδα ήταν εκπρόσωποι από Υπουργεία και Φορείς της Χώρας μας με αναγνωρισμένο έργο στη διαχείριση των κουνουπιών και των ασθενειών που αυτά μεταδίδουν. Εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής, η κ. Άννα Μεγάλου Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Αττικής και Συντονίστρια του Έργου, παρουσίασε το ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης κουνουπιών-διαβιβαστών στην Περιφέρεια Αττικής.


Ο Χαιρετισμός του Α΄Αντιπροέδρου του Δ.Σ. του ΣΕΑΜΕ

Παρακάτω η ομιλία του κυρίου Μητσέα, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού, στην ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ) με τίτλο «Κουνούπια: νέα δεδομένα και προκλήσεις στη αντιμετώπισή τους»


«Αξιότιμα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής,

Αξιότιμες Κυρίες, Αξιότιμοι Κύριοι,


Είναι χαρά και τιμή για εμένα να βρίσκομαι εδώ σήμερα, εκπροσωπώντας τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Απεντομώσεων και Μυοκτονιών Ελλάδας, σε αυτήν την ημερίδα που διοργανώνει το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, με σκοπό την παρουσίαση αποτελεσμάτων από την ερευνητική του δραστηριότητα. Θέλω να συγχαρώ την οργανωτική επιτροπή για την πρωτοβουλία αυτή, μέσω της οποίας θα έχουμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για τα νέα δεδομένα, τα οποία είναι αποτέλεσμα εφαρμοσμένης έρευνας.

Η σημερινή ημέρα για εμάς είναι ξεχωριστή, εφόσον  η σημερινή εκδήλωση συμπέφτει με την επέτειο 7 χρόνων από την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Απεντομώσεων και Μυοκτονιών Ελλάδας και του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, μία εξέλιξη η οποία αποτελεί ορόσημο στην ιστορία του Συνδέσμου μας και έχει συμβάλλει ουσιαστικά μέχρι σήμερα, στην ενίσχυση της προσπάθειας του Συνδέσμου μας για την προστασία της δημόσιας υγείας μέσω της ολοκληρωμένης διαχείρισης παρασίτων.


Κυρίες και Κύριοι,


Στόχος μας δεν είναι μόνο η στήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου μας. Προτεραιότητα μας αποτελεί η στήριξη των στελεχών τους, που έχουν αναλάβει τον απαιτητικό ρόλο του «Υπεύθυνου Επιστήμονα». Σκοπός μας η διαρκή αναβάθμιση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών της διαχείρισης επιβλαβών οργανισμών προς όφελος των πολιτών, των φορέων και των επιχειρήσεων που μας εμπιστεύονται καθημερινά.

Η επιστημονική προσέγγιση στη διαχείριση παρασίτων έχει αποδειχθεί ζωτικής σημασίας για την επίτευξη επιτυχών αποτελεσμάτων. Η συνεργασία μας με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο αποτελεί ένα παράδειγμα της αξίας που προσφέρει η επιστημονική έρευνα στον τομέα μας.


Σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω επίσης, ότι αύριο, Σάββατο 30 Μαρτίου 2024, ο Σύνδεσμος μας με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, διοργανώσει στο Ηράκλειο, εκδήλωση με θέμα "Νέα Δεδομένα στην ολοκληρωμένη διαχείριση παρασίτων λόγω της κλιματικής κρίσης".  


Δεδομένα τα οποία προκύπτουν λόγω της κλιματικής κρίσης και της παγκοσμιοποίησης. Δεδομένα τα οποία όπως προκύπτει από την πολύ πρόσφατη εμπειρία, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για τη λήψη αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα, εφόσον οι επιβλαβείς οργανισμοί μπορεί να είναι επιζήμιοι για τη Δημόσια Υγεία, την Περιουσία αλλά και τη φήμη Επιχειρήσεων Τουριστικών Περιοχών, με έμμεσες συνέπειες ακόμα και για την οικονομία μας.


Πρόθεση του ΣΕΑΜΕ είναι να είναι να συνεργαστεί στενά με τους Δήμους, τις Περιφέρειες και τα αρμόδια Υπουργεία για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των εργασιών διαχείρισης επιβλαβών οργανισμών. Πιστεύουμε ότι μέσω αυτής της συνεργασίας, μπορούμε να ενισχύσουμε συμβάλουμε ακόμη περισσότερο στην προστασία της δημόσιας υγείας προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος.


Είμαι βέβαιος πως σημερινή ημερίδα θα βάλει τον πήχη πιο ψηλά. Εύχομαι καλή επιτυχία!


Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.»


Οι ομιλητές της ημερίδας


Οι ομιλητές της ημερίδας με τις παρουσιάσεις που έλαβαν χώρα: Δρ Αντώνιος Μιχαηλάκης, Προϊστάμενος Εργ. Εντόμων & Παρασίτων Υγειονομικής Σημασίας Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, «Προκλήσεις και νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση των κουνουπιών».Δρ Περβανίδου Δανάη, Προϊσταμένη Τμήματος Νοσημάτων που μεταδίδονται με διαβιβαστές, Διεύθυνση Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για Λοιμώδη Νοσήματα, Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), «Νοσήματα που μεταδίδονται με κουνούπια-διαβιβαστές στην Ελλάδα».Δρ Marlen Vasquez, Ερευνήτρια και Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό, Τμήμα Χημικής Μηχανικής Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, «Δύο εισβολές ταυτόχρονα: ενημέρωση για την εισαγωγή των χωροκατακτητικών ειδών Aedes aegypti και Aedes albopictusστην Κύπρο – μια πρόσκληση για άμεσες ενέργειες στην Ευρώπη».Μεγάλου Άννα, Πολιτικός Επιστήμων με εξειδίκευση στη Δημόσια Πολιτική, Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Αττικής , «Ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης κουνουπιών-διαβιβαστών στην Περιφέρεια Αττικής».Δρ Βάγιας Βασίλειος, Προϊστάμενος Τμήματος Βιοκτόνων Προϊόντων, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, «Βιοκτόνα και Δημόσια Υγεία».Νικολούλη Αικατερίνη, Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), «Η τεχνική της εξαπόλυσης στείρων εντόμων (Sterile Insect Technique – SIT) έναντι των κουνουπιών: δεδομένα και προκλήσεις παγκοσμίως».Δρ Μποζιάρη Αργυρώ, Προϊσταμένη Τμήματος Δοσιμετρίας και Βαθμονομήσεων Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), «Πιλοτικές δοκιμές για τη στείρωση κουνουπιών μέσω ακτινοβόλησης».Δρ Νίκος Παπαδόπουλος, Δ/ντής Εργαστηρίου Εντομολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας «Η τεχνική της εξαπόλυσης στείρων εντόμων έναντι των κουνουπιών στην Ελλάδα».


Λίγα λόγια για τα έργα

1. Καταγραφή της παρουσίας και της εποχιακής διακύμανσης των κουνουπιών (Culicidae) στην Περιφέρεια Αττικής, χρηματοδοτούμενο από την Περιφέρεια Αττικής:Σκοπός του έργου είναι η συγκέντρωση επιστημονικών δεδομένων τα οποία θεωρούνται απαραίτητα για τον σχεδιασμό και την κατάρτιση ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης των πληθυσμών κουνουπιών για τις περιοχές που υπάγονται διοικητικά στην Περιφέρεια Αττικής. Επίσης, τα ιστορικά δεδομένα επιδημιολογικής και εντομολογικής επιτήρησης, καθώς και τα δεδομένα εποχικής διακύμανσης κουνουπιών που παράγονται στο πρόγραμμα είναι το βασικό εργαλείο της ορθής διαχείρισης στοχεύοντας σε μία έγκαιρη και αποτελεσματική επέμβαση εποχιακά ή/και σε περιπτώσεις έξαρσης του πληθυσμού των κουνουπιών.


 2. Καινοτόμες προσεγγίσεις στην παρακολούθηση κι αντιμετώπιση του Ασιατικού κουνουπιού τίγρη με έμφαση στην τεχνική της εξαπόλυσης στείρων αρσενικών, χρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα: Ελλάδα 2.0 ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, Ερευνώ Δημιουργώ Καινοτομώ ID 16971.Στους στόχους του έργου είναι: η ανάπτυξη καινοτόμων εργαλείων για την παρακολούθηση των πληθυσμών, η ανάπτυξη νέων διαχειριστικών πλάνων, η δημιουργία προϋποθέσεων για την ολοκληρωμένη παραγωγή των στειρωμένων εντόμων στη Χώρα μας.


 3. Επιπλέον, στο πλαίσιο των έργων πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο ετήσια συνάντηση στην Βαρκελώνη, όπου αποφασίστηκε η παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού για την προβολή του ευρωπαϊκού προγράμματος IDAlert αλλά και την ανάδειξη των καλών πρακτικών που ακολουθούνται στην Αττική, στο πλαίσιο του εγκεκριμένου έργου της Περιφέρειας Αττικής με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ). Η βιντεοσκόπηση θα πραγματοποιηθεί σε εξωτερικούς χώρους στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής με υπεύθυνο τον κ. Κώνσταντο Γεώργιο και στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής με υπεύθυνο τον κ. Κιαχόπουλο Γεώργιο, Προέδρους των Τεχνικών Επιτροπών Παρακολούθησης-Παραλαβής του Έργου – Προγράμματος Διαχείρισης των Κουνουπιών στις δύο Περιφερειακές Ενότητες, οι οποίοι και εκπροσώπησαν την Περιφέρεια Αττικής στην ετήσια συνάντηση του IDAlert στην Βαρκελώνη τον περασμένο Οκτώβριο.

 

Φωτογραφικό υλικό



bottom of page