top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΣΕΑΜΕ

ΜΦΙ: Έναρξη λειτουργίας Εργαστηρίου Εντόμων και Παρασίτων Υγειονομικής Σημασίας


Το 2022 υπήρξε μία πολύ θετική εξέλιξη για τον κλάδο μας, εφόσον από τις αρχές του έτους, λειτουργεί στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ) το Εργαστήριο Εντόμων και Παρασίτων Υγειονομικής Σημασίας. Προϊστάμενος στο νέο εργαστήριο τοποθετήθηκε ο Δρ Αντώνιος Μιχαηλάκης. Το Εργαστήριο Εντόμων και Παρασίτων Υγειονομικής Σημασίας θα συνεχίσει την πολυετή εφαρμοσμένη έρευνα στη διαχείριση εντόμων και παρασίτων υγειονομικής σημασίας με απώτερο στόχο πάντα την προστασία της δημόσιας υγείας.


Τα τελευταία χρόνια το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο διενεργεί σημαντική έρευνα στον τομέα τη διαχείρισης των κουνουπιών. Τα αποτελέσματα της έρευνάς του είναι πάντα διαθέσιμα σ’ όλους όσους δραστηριοποιούνται στον χώρο. Παράλληλα, χρησιμοποιούνται από το ΜΦΙ στον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την αξιολόγηση νέων τεχνικών η/και μεθόδων στη μάχη έναντι των κουνουπιών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της πρώτης εφαρμογής και αξιολόγησης της μεθόδου «πόρτα-πόρτα», στην Ελλάδα δίνοντας σημαντικά συμπεράσματα για τη συνεισφορά των πολιτών στη διαχείριση των κουνουπιών στο αστικό περιβάλλον. Επίσης, το ΜΦΙ, από τα πρώτα Ερευνητικά Ιδρύματα στον κόσμο προχώρησε στην αξιολόγηση της ανάπτυξης και εφαρμογής της τεχνικής του στείρου εντόμου, στην Ελλάδα.


Η συνεργασία του ΣΕΑΜΕ με το ΜΦΙ και ειδικότερα με τον Δρ Α. Μιχαηλάκη, ξεκίνησε το 2014 σε αφορμή το έργο Ρest Ρractice και επισφραγίστηκε με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ ΣΕΑΜΕ και ΜΦΙ το 2017. Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε τακτικά μέλη της ερευνητικής ομάδας στις εκδηλώσεις του ΣΕΑΜΕ κατά τη διάρκεια των οποίων γίνεται και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των επαγγελματιών και της επιστημονικής ομάδας.


Ευχόμαστε ολόψυχα Καλή Αρχή στο νεοσύστατο Εργαστήριο Εντόμων και Παρασίτων Υγειονομικής Σημασίας του ΜΦΙ! Ο ΣΕΑΜΕ θα στηρίξει κάθε προσπάθεια και θα συμβάλει στη διάδοση και την ανάπτυξη του σημαντικού έργου του.





bottom of page