top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΣΕΑΜΕ

Καταγγελία για την πώληση προϊόντος με την ένδειξη "αποκριάτικός αφρός" σε περιέκτη για βιοκτόνο


Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Απεντομώσεων και Μυοκτονιών Ελλάδας, έχοντας υπόψη τις απειλές για τη Δημόσια Υγεία λόγω πιθανής έκθεσης ανηλίκων και ενηλίκων σε επιβλαβείς χημικούς παράγοντες, απέστειλε καταγγελία στις αρμόδιες δημόσιες αρχές (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και την Περιφέρεια Αττικής), σχετικά με την πώληση προϊόντος το οποίο έφερε την ένδειξη αποκριάτικός αφρός, στο οποίο όταν αποκολλήθηκε η αυτοκόλλητη ετικέτα, διαπιστώθηκε ότι ο μεταλλικός περιέκτης προοριζόταν για βιοκτόνο, σύμφωνα με την εκτύπωση στη μεταλλική συσκευασία του προϊόντος.


Συγκεκριμένα όπως αναφέρθηκε από γονείς, πλανόδιος πωλητής διέθετε προς πώληση έξω από Δημοτικό Σχολείο στην Ηλιούπολη, συσκευασία με αυτοκόλλητη ετικέτα (περιμετρική κάλυψη) στην οποία αναγραφόταν ότι περιέχεται αποκριάτικος αφρός. Μετά από αφαίρεση της ετικέτας διαπιστώθηκε ότι, σύμφωνα με τη σήμανση, ο περιέκτης προοριζόταν για βιοκτόνο σκεύασμα (εντομοκτόνο).


Λάβαμε επίσης δεύτερη ενημέρωση από συνάδελφο, ο οποίος εντόπισε σχετικό βίντεο αναρτημένο σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, όπου αναφέρεται ότι αντίστοιχο περιστατικό κατεγράφη και στο καρναβάλι του Ίλιον.


Σε συνέχεια της καταγγελίας, ενημερωθήκαμε ότι στις 21/02/2023 είχε προσκομιστεί σε υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής και από Περιφερειακή Σύμβουλο, αντίστοιχο δείγμα σπρέι αφρού (300 ml) κάτω από την ετικέτα του οποίο αναγράφονταν, «εντομοκτόνο για ιπτάμενα έντομα». Το δείγμα διαβιβάστηκε από τη συγκεκριμένη υπηρεσία στο Γενικό Χημείο του Κράτους προκειμένου να αναλυθεί με την κείμενη νομοθεσία.


Ο ΣΕΑΜΕ δεν έχει διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με τη χημική σύσταση του περιεχομένου στους περιέκτες που εντοπίστηκαν.

bottom of page