top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΣΕΑΜΕ

Πώληση υποκαπνιστικού γεωργικού φαρμάκου (φωσφίνης) μέσω πλατφόρμας ηλεκτρονικών αγορών

Υποκαπνιστικό γεωργικό φάρμακο (φωσφίνη) είχε καταχωρηθεί από ηλεκτρονικό κατάστημα προς πώληση, μέσω πλατφόρμας ηλεκτρονικών αγορών.


Στην περιγραφή παρουσιαζόταν συνοπτικά ως «Εντομοκτόνο για Ψύλλους». Στα χαρακτηριστικά του προϊόντος, αναφερόταν ότι το προϊόν είναι εντομοκτόνο σε μορφή σκόνης, για την καταπολέμηση Ψύλλων, Κατσαρίδων, Κοριών, Σκόρων, Τερμιτών.






Σύμφωνα με την υφιστάμενη εθνική νομοθεσία, η πώληση φωσφινογόνων γεωργικών φαρμάκων γίνεται μόνο από καταστήματα Εμπορίας Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων. Η πώληση σε ιδιώτες επιτρέπεται μόνο με την προσκόμιση υπεύθυνης δήλωσης του Ν.1599/86 ότι διαθέτουν γεωπόνο ή χημικό ή χημικό μηχανικό με την ευθύνη του οποίου θα χρησιμοποιηθούν. Ο γεωπόνος ή χημικός ή χημικός μηχανικός θα συνυπογράφουν τη δήλωση ή θα υποβάλλουν στον πωλητή ξεχωριστή δική τους. Ο υποκαπνισμός γίνεται σε καλά στεγανοποιημένους χώρους (αποθήκες σιλό, κλπ.) και υπό “ταρπολίνες” (καλά στεγανοποιημένα πλαστικά) και πάντοτε μακριά από κατοικημένους χώρους που γειτνιάζουν με άλλους χώρους παραμονής ανθρώπων ή ζώων ακόμη κι αν οι τελευταίοι διαχωρίζονται με τοίχο από μπετόν. Οι ως άνω αναφερόμενες προϋποθέσεις για την αγορά του προϊόντος, δεν αναγράφονταν στην καταχώριση για την πώληση του προϊόντος. Απαγορεύεται η χρήση Φωσφίνης για την καταπολέμηση Ψύλλου, Κατσαρίδας, Κοριού, Σκόρου, και Τερμίτη, εφόσον δεν αναγράφεται η συγκεκριμένη χρήση στην έγκριση.


Επισημαίνουμε ότι τα συγκεκριμένα έντομα εντοπίζονται κυρίως σε οικίες ως εκ τούτου, η χρήση φωσφίνης για την εξολόθρευση τους, εκτός από παράνομη είναι και πολύ επικίνδυνη για τη ζωή ανθρώπων και τα ζώων που κατοικούν εντός των χώρων εφαρμογής και στα όμορα ακίνητα. Παράνομη και εξαιρετικά επικίνδυνη είναι η δυνατότητα προμήθεια του συγκεκριμένου υλικού και από το ευρύ κοινό (μη επαγγελματίες), δεδομένου ότι υπάρχουν κίνδυνοι τόσο από την λάθος χρήση, όσο και από τις ακατάλληλες συνθήκες μεταφοράς και αποθήκευσης.


Λαμβάνοντας υπόψη: (1) τις απειλές για τη Δημόσια Υγεία και τη θανατηφόρο δράση των υποκαπνιστικών (φωσφίνης) για ανθρώπους και ζώα σε περίπτωση μη λήψης των κατάλληλων μέτρων κατά τη διάρκεια εφαρμογής ή/και μεταφοράς ή/και αποθήκευσης αυτών, (2) τις προβλέψεις και τους περιορισμούς της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ο ΣΕΑΜΕ ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές.

bottom of page