top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΣΕΑΜΕ

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Κουνουπιών



Η σημερινή ημέρα έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά των Κουνουπιών . Στόχος της Ημέρας είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με τη βλαβερή συμπεριφορά των κουνουπιών και των άλλων συναφών εντόμων απέναντι στον άνθρωπο.


📍Στις 20 Αυγούστου 1897 ο Άγγλος Ρόναλντ Ρος (Σχολή Τροπικής Ιατρικής του Λίβερπουλ), ανακάλυψε ότι η μετάδοση της ελονοσίας γίνεται μέσω των κουνουπιών. Λίγα χρόνια αργότερα, απονεμήθηκε στον Ρόμπερτ Ρος το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής, για τη συγκεκριμένη ανακάλυψη (1902).


🦟 Τα κουνούπια είναι διαβιβαστές λοιμογόνων παραγόντων για τη μετάδοση σοβαρών ασθενειών, ενώ σημαντικά δυσμενείς είναι και οι επιπτώσεις στην οικονομία και στην ποιότητα

ζωής των κατοίκων στις περιοχές όπου αναπτύσσονται υψηλοί πληθυσμοί κουνουπιών. Η εμφάνιση μάλιστα κατά τα τελευταία έτη περιστατικών λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου και ελονοσίας σε αρκετές περιοχές της χώρας μας, καθώς και η ύπαρξη κινδύνου εισαγωγής άλλων ιών που μεταδίδονται με κουνούπια (π.χ. ιών Zika, Chikungunya, Δάγκειου πυρετού), καταδεικνύουν την ανάγκη της οργάνωσης και έγκαιρης εφαρμογής ολοκληρωμένων προγραμμάτων αντιμετώπισης των εντόμων αυτών.

bottom of page