top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΣΕΑΜΕ

Mitos: Γνωστοποίηση Ίδρυσης και Λειτουργίας Επιχείρησης Επαγγελματικής Χρήσης Βιοκτόνων Σκευασμάτων

Έγινε ενημέρωση: 9 Ιουλ 2022



Αναρτήθηκε στο «Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών», η διαδικασία για τη «Γνωστοποίηση ίδρυσης και λειτουργίας επιχείρησης επαγγελματικής χρήσης βιοκτόνων σκευασμάτων με σκοπό την καταπολέμηση εντόμων και τρωκτικών σε κατοικημένους χώρους», την οποία μπορείτε να δείτε ακολουθώντας το σύνδεσμο.


Με ικανοποίηση διαπιστώνουμε ότι αποσύρθηκε η αρχική πρόταση που είχε υποβληθεί σχετικά με την κατάργηση της υποχρέωσης πλήρους απασχόλησης υπεύθυνου επιστήμονα για την αναγγελία έναρξης εργασιών καταπολέμησης εντόμων και τρωκτικών. Ο ΣΕΑΜΕ είχε εκφράσει από την αρχή τις αντιρρήσεις του ως προς τη συγκεκριμένη πρόταση, αναλύοντας τους κινδύνους σε περίπτωση υιοθέτησης της.


Το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών «Μίτος»


Το «Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών» (ΕΜΔ) «Μίτος» είναι μια πλατφόρμα, στην οποία όλοι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση, με στόχο την ενημέρωσή τους για όλες τις διαδικασίες του Ελληνικού Δημοσίου. Θα μπορούν να ενημερώνονται σχετικά με τις ισχύουσες διοικητικές διαδικασίες, τις αρμόδιες υπηρεσίες, την ισχύουσα νομοθεσία, καθώς και τον χρόνο διεκπεραίωσης των διαδικασιών.



Η συμβολή του ΣΕΑΜΕ στη διαμόρφωσης της διαδικασίας για τη «Γνωστοποίηση ίδρυσης και λειτουργίας επιχείρησης επαγγελματικής χρήσης βιοκτόνων σκευασμάτων με σκοπό την καταπολέμηση εντόμων και τρωκτικών σε κατοικημένους χώρους»


Ο ΣΕΑΜΕ κλήθηκε να υποβάλει προτάσεις στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου με τίτλο «Απλούστευση Διοικητικών Διαδικασιών». Το εν λόγω έργο έχει ως αντικείμενο την απλούστευση, τον ανασχεδιασμό και τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης για επαγγελματικές δραστηριότητες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, οι οποίες εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας 2006/123/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά (Οδηγία των Υπηρεσιών) και διεκπεραιώνονται στην πλειοψηφία τους από τους Δήμους και τις Περιφέρειες της Χώρας. Στο στάδιο της διενέργειας δημόσιας διαβούλευσης για τη συγκέντρωση των απόψεων επί των αρχικών προτάσεων απλούστευσης, ζητήθηκε η συνδρομή του ΣΕΑΜΕ σε ότι αφορά τη διαδικασία για τη «Γνωστοποίηση ίδρυσης και λειτουργίας επιχείρησης επαγγελματικής χρήσης βιοκτόνων σκευασμάτων με σκοπό την καταπολέμηση εντόμων και τρωκτικών σε κατοικημένους χώρους».


Ο ΣΕΑΜΕ τότε, αξιολόγησε τις νέες προτάσεις που είχαν υποβληθεί, αναγνώρισε την υψηλή σημασία της ψηφιοποίησης των διαδικασιών και ενθάρρυνε την απλούστευση αυτών, εφόσον είναι δράση προς τη θετική κατεύθυνση η οποία ενισχύει την επιχειρηματικότητα.


Ο ΣΕΑΜΕ στο πλαίσιο της ίδιας διαβούλευσης δήλωσε ότι διαφωνεί με την κατάργηση της υποχρέωσης πλήρους απασχόλησης του υπεύθυνου επιστήμονα. Τόνισε ότι η συγκεκριμένη πρόταση, αφενός προσκρούει σε προβλέψεις της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αφετέρου σε περίπτωση εφαρμογής της προκύπτουν πολύ σοβαροί κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία.


Επισημάναμε ότι ο ρόλος του υπεύθυνου επιστήμονα είναι πολύ σημαντικός αφού έχει την επίβλεψη των εργασιών με σκοπό τη διασφάλιση της ορθής χρήσης των βιοκτόνων σκευασμάτων, έχοντας υπόψη: (i) την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία για θέματα προστασίας περιβάλλοντος, υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία, ασφάλειας τροφίμων κτλ, (ii) τα ισχύοντα πρότυπα ποιότητας κάθε εγκατάστασης, (iii) τις οδηγίες χρήσης και τους περιορισμούς που αναγράφονται στην έγκριση κάθε βιοκτόνου σκευάσματος και (iv) στοιχεία που αφορούν στη βιολογία και στην ηθολογία του επιβλαβή οργανισμού.


Ενημερώσαμε επίσης ότι ο ρόλος του υπεύθυνου επιστήμονα σε μία επιχείρηση δεν περιορίζεται μόνο στην παροχή συστάσεων στο τεχνικό προσωπικό. Μεταξύ των σημαντικότερων αρμοδιοτήτων του είναι η εκτίμηση κινδύνων, η επιλογή των κατάλληλων μέσων ή/και μεθόδων, η κατάρτιση του πλάνου εφαρμογής, η ενημέρωση του αποδέκτη των υπηρεσιών και η σύνταξη αναφορών με την ολοκλήρωση του έργου.






bottom of page