top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΣΕΑΜΕ

07 Ιουνίου - Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων



«Ασφαλέστερο Τρόφιμο, Καλύτερη Υγεία», είναι το φετινό σύνθημα για την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων. Η Εφαρμογή Προγράμματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παρασίτων αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των διαδικασιών που τηρούνται για να φτάσει ασφαλές το τρόφιμο στο πιάτο κάθε καταναλωτή.


Η παρουσία εντόμων, τρωκτικών ή άλλων ανεπιθύμητων ζώων (τρωκτικά, πτηνά, γάτες κτλ) σε χώρους παραγωγής, συσκευασίας, αποθήκευσης και διανομής τροφίμων θέτει σε σοβαρούς κινδύνους το τελικό προϊόν, κατά συνέπεια είναι επιζήμια για την υγεία του καταναλωτή και τη δημόσια υγεία.


Η μη τήρηση Ορθών Πρακτικών και η αλόγιστη χρήση βιοκτόνων είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν χημική επιμόλυνση στο τελικό προϊόν, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια του τροφίμου. Ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, όπως εγκυμονούσες, ανήλικα, ηλικιωμένοι και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό θα θέσουν εν αγνοία τους σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία τους, εφόσον καταναλώσουν ακατάλληλο τρόφιμο.

Την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Απεντομώσεων και Μυοκτονιών Ελλάδας (Σ.Ε.Α.Μ.Ε.), τηρεί υπεύθυνη στάση και αναγνωρίζει το σημαντικό ρόλο του κλάδου μας, από την παραγωγή έως και την διάθεση τροφίμων. Συνεργαζόμαστε στενά με φορείς, στελέχη και εργαζόμενους σε όλα τα στάδια της τροφικής αλυσίδας, προωθούμε τη γνώση με κάθε ευκαιρία και συμβάλλουμε στη δημιουργία κουλτούρας για την ασφάλεια τροφίμων σε προσωπικό, κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο. Γνωρίζουμε ότι η επιστήμη δίνει απαντήσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας και υποστηρίζουμε ότι η διεπιστημονική προσέγγιση είναι προϋπόθεση βιώσιμης ανάπτυξης των παραγωγικών κλάδων. Επενδύουμε συστηματικά στην προώθηση των μέτρων πρόληψης σε επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών. Κάθε τρόφιμο που φτάνει φθάνει στο πιάτο, πρέπει να είναι ασφαλές. Τηρώντας υπεύθυνη στάση τόσο ως επαγγελματίες όσο και ως καταναλωτές, συμβάλλουμε στην προστασία της δημόσιας υγείας και την μείωση κινδύνου πρόκλησης τροφιμογενών ασθενειών.








bottom of page