top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΣΕΑΜΕ

Περ. Αττικής: Συνεχίζεται το Πρόγραμμα Διαχείρισης κουνουπιών σε συνεργασία με το ΜΦΙ

Με τη χρήση καινοτόμων μεθόδων, σύγχρονων μέσων, όπως είναι τα drones και υπό τη επίβλεψη του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, συνεχίζεται το ολοκληρωμένο τριετές πρόγραμμα εφαρμογών προνυμφοκτονιών, μέσω των Διευθύνσεων Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής και των Τεχνικών τους Επιτροπών Παρακολούθησης-Παραλαβής των έργων που υλοποιούνται σε συνεργασία με τις ανάδοχες εταιρείες.

Σημαντικός αρωγός της προσπάθειας αυτής αποτελεί το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ) με το οποίο έχει συνάψει αντίστοιχη προγραμματική Σύμβαση για την «Καταγραφή της παρουσίας και της εποχιακής διακύμανσης των κουνουπιών της Περιφέρεια Αττικής».

«Στόχος της Περιφέρειας Αττικής είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας και η Ασφάλειας των πολιτών. Βασική ασπίδα προστασίας των πολιτών, είναι η έγκαιρη παρέμβαση και στοχευμένη στρατηγική πρόληψης. Αυτό γίνεται σε συνδυασμό με τη συστηματική τήρηση των μέτρων σε ατομικό επίπεδο και την κοινότητα. Από την πρώτη ημέρα που βρεθήκαμε στο τιμόνι της Περιφέρειας Αττικής, με αποφασιστικότητα καταφέραμε να διαμορφώσουμε, ένα δυναμικό πρόγραμμα αντιμετώπισης του προβλήματος και πράγματι, με τις έγκαιρες παρεμβάσεις μας, έχουμε πετύχει ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα», επισημαίνει ο κ. Πατούλης.

Με τους διαρκείς ελέγχους και αυτοψίες των τεχνικών επιτροπών της Περιφέρειας σε γνωστές αλλά και νέες περιοχές που μπορεί να αποτελέσουν εστίες ανάπτυξης κουνουπιών, έχοντας συνεχή επικοινωνία με τους Δήμους αρμοδιότητάς τους (οι οποίοι εφαρμόζουν και οι ίδιοι προγράμματα στον αστικό ιστό, σε κοιμητήρια κ.α.) και λαμβάνοντας πληροφόρηση από την εντομολογική επιτήρηση που πραγματοποιούν οι ανάδοχες εταιρείες αλλά και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (το οποίο συλλέγει στοιχεία από τις παγίδες ακμαίων κουνουπιών που έχει εγκαταστήσει σε διάφορα σημεία του αστικού ιστού), επιτυγχάνεται η έγκαιρη πρόβλεψη και άμεση αντιμετώπιση των κουνουπιών στους Δήμους της Περιφέρειας Αττικής.

Επισημαίνεται πως η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ως επιβλέπουσα αρχή του προγράμματος για τη διαχείριση των κουνουπιών 2021-2023, ενημερώνεται για την πορεία του, συντονίζει και κατευθύνει νέες δράσεις και συναντήσεις για την ομαλή εκτέλεση των έργων.

Οι κύκλοι εφαρμογής ανά Περιφερειακή Ενότητα

Έως και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί (ή πραγματοποιούνται το αμέσως επόμενο διάστημα) οι κάτωθι κύκλοι εφαρμογών από εδάφους ή αέρος στους Δήμους των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Αττικής:

Περιφερειακή Ενότητα ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

-10 Κύκλοι εφαρμογών ψεκασμών από εδάφους σε ρέματα, στο Πεδίον του Άρεως και στο Αττικό Άλσος και στο Άλσος Βεϊκου

Περιφερειακή Ενότητα ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ

-12 Κύκλοι εφαρμογών ψεκασμών από εδάφους σε ρέματα,

Περιφερειακή Ενότητα ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

-10 Κύκλοι εφαρμογών ψεκασμών από εδάφους σε ρέματα και στο Πάρκο Τρίτση,

Περιφερειακή Ενότητα ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ

-12 Κύκλοι εφαρμογών ψεκασμών από εδάφους σε ρέματα των Δήμων, 6 από αέρος με χρήση Drone στο Δήμο Π. Φαλήρου και υπολειμματικός ψεκασμός ακμαίων στο Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου,

Περιφερειακή Ενότητα ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

-14 Κύκλοι εφαρμογών ψεκασμών από εδάφους σε οικολογικά προστατευόμενες περιοχές, σε εστίες περιαστικά των δήμων και 8 κύκλοι εφαρμογής προνυμφοκτονιών από αέρος με ελικόπτερο, του Εθνικού Πάρκου Σχινιά με χρήση εγκεκριμένου βιοκτόνου

Περιφερειακή Ενότητα ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

-14 Κύκλοι εφαρμογών ψεκασμών από εδάφους σε ρέματα και εφαρμογές από αέρος (drone) στην περιοχή της Ψάθας (έλος ) και στη Λίμνη Κουμουνδούρου

Περιφερειακή Ενότητα ΠΕΙΡΑΙΩΣ

-11 Κύκλοι εφαρμογών ψεκασμών από εδάφους σε ρέματα, παρόχθιες περιοχές και 6 κύκλοι εφαρμογών στα φρεάτια όμβριων υδάτων αρμοδιότητας Δήμου Πειραιά

Περιφερειακή Ενότητα ΝΗΣΩΝ

-13 Κύκλοι εφαρμογών ψεκασμών από εδάφους σε περιοχές των Δήμων Σαλαμίνας, Αγκιστρίου, Αίγινας, Κυθήρων, 3 κύκλοι σε περιοχές του Δήμου Σπετσών και 13 κύκλοι εφαρμογών σε περιοχές της Τροιζηνίας, Μεθάνων Δήμου Πόρου και 9 κύκλοι εφαρμογών από αέρος στην περιοχή της Λίμνης Ψήφτας, Βιδίου και Stella Maris

Παράλληλα με τις εφαρμογές προνυμφοκτονιών, προγραμματίζονται και πραγματοποιούνται στοχευμένοι υπολειμματικοί ψεκασμοί ακμαίων κουνουπιών όπου κρίνεται αναγκαίο, κατόπιν και των αποτελεσμάτων των δειγματοληψιών που πραγματοποιούν οι ανάδοχες εταιρείες αλλά και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, με τις παγίδες ακμαίων κουνουπιών που έχει τοποθετήσει σε επιλεγμένα σημεία των Δήμων της Περιφέρειας Αττικής.

Μετά από αίτημα της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Αττικής, εκδόθηκε και η απόφαση της «Επιτροπής για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση των Τροπικών Νοσημάτων» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την «Κατ’ εξαίρεση τροποποίηση του αριθμού εφαρμογών για το έτος 2022 των εγκεκριμένων βιοκτόνων σκευασμάτων που περιέχουν τη δραστική ουσία Bacillus thuringiensis (serotype H-14)» (ΑΔΑ: 6Ρ2Ε4653ΠΓ-ΚΑΕ ) και την επέκταση του αριθμού των ψεκασμών με εγκεκριμένο βιοκτόνο σκεύασμα από 8 σε 16 εφαρμογές, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα το έργο για την αντιμετώπιση των κουνουπιών στην Περιφέρεια Αττικής.

Στο πλαίσιο του έργου που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής και υλοποιεί για την Περιφέρεια το Μπενάκειο γίνεται καταγραφή της παρουσίας και της εποχιακής διακύμανσης των κουνουπιών, με στόχο να προληφθούν ή να περιοριστούν οι ασθένειες που μεταδίδονται με διαβιβαστές, μέσω της ορθολογικής διαχείρισης των διαβιβαστών αυτών, γίνεται μια σειρά ενεργειών και δράσεων.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, τα αποτελέσματα της εβδομαδιαίας εντομολογικής παρακολούθησης (που προέρχονται από τις παγίδες κουνουπιών που έχουν τεθεί στην χωρική αρμοδιότητα της Περιφέρειας) αποστέλλονται εβδομαδιαία στην Περιφέρεια Αττικής και τους υγειονομικούς υπεύθυνους των ΠΕ, με τη μορφή πινάκων και διαδικτυακών χαρτών. Στα σημεία που παρατηρείται αύξηση του αριθμού των ενηλίκων κουνουπιών, η ομάδα του ΜΦΙ και οι υγειονομικοί υπεύθυνοι της Περιφέρειας ενημερώνουν τους Δήμους για τις απαιτούμενες άμεσες ενέργειες. Όπου κριθεί απαραίτητο πραγματοποιούνται επιτόπιες επισκέψεις για τον εντοπισμό πιθανών αναπαραγωγικών εστιών και τον προσδιορισμό των τρόπων αντιμετώπισης του προβλήματος. Από τα έως τώρα δεδομένα καταγράφεται ότι εφόσον η υλοποίηση των ενεργειών που προτείνονται γίνει έγκαιρα και σωστά, παρατηρείται μείωση του αριθμού των κουνουπιών τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.

Επίσης, συνεχίζεται η εκπαίδευση των αρμόδιων υπαλλήλων της Περιφέρειας και των Δήμων της σε θέματα ορθής διαχείρισης κουνουπιών καθώς και άλλα θέματα δημόσιας υγείας που σχετίζονται με τα κουνούπια.

Τέλος να σημειωθεί ότι το Πρόγραμμα έχει άμεση σύνδεση τόσο με Δράσεις Προτεραιότητας που έχει ορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ, https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/259205/9789241512978-eng.pdf) όσο και με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ, https://sdgs.un.org/goals).

Το έργο, διάρκειας 3 ετών, υλοποιείται από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ), με επιστημονικό Υπεύθυνο τον Δρ Α. Μιχαηλάκη σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Αττικής, με επιστημονική υπεύθυνο την κ. Α. Μεγάλου στοχεύοντας τόσο στην εντομολογική παρακολούθηση όσο και στην αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του έργου για την ορθή διαχείριση τόσο των κουνουπιών όσο και των συνεπειών που προκαλούν στη δημόσια υγεία.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page