top of page
Εικόνα συγγραφέαΣΕΑΜΕ

HACCP: Ανακοίνωση επιτροπής EE σχετικά με την εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων

Εκδόθηκε η ανακοίνωση επιτροπής της ΕΕ (2022/C 355/01) σχετικά με την εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων, η οποία καλύπτει τις ορθές πρακτικές υγιεινής και τις διαδικασίες βάσει των αρχών HACCP, συμπεριλαμβανομένης της διευκόλυνσης/ευελιξίας όσον αφορά την εφαρμογή σε ορισμένες επιχειρήσεις τροφίμων. Αντικαθιστά την (2016/C 278/01).


Μεταξύ άλλων αναφέρονται τα ακόλουθα, σχετικά με τον έλεγχο των επιβλαβών οργανισμών:


"...Έλεγχος των επιβλαβών οργανισμών: έμφαση στις δραστηριότητες πρόληψης


a) Οι εξωτερικοί τοίχοι δεν θα πρέπει να φέρουν ρωγμές ή σχισμές, ο περιβάλλων χώρος θα πρέπει να είναι τακτοποιημένος και καθαρός από υπολείμματα που θα μπορούσαν να προσφέρουν καταφύγιο σε παράσιτα και οι χώροι θα πρέπει να είναι προσβάσιμοι για την εκτέλεση εργασιών καθαρισμού. Η πρόσβαση ζώων συντροφιάς ή άγριων ζώων πρέπει να απαγορεύεται/ προλαμβάνεται.

b) Τα παράθυρα θα πρέπει να προστατεύονται με δίκτυο προστασίας κατά των εντόμων. Όταν χρησιμοποιούνται ηλεκτρονικές συσκευές για την καταπολέμηση των εντόμων, η εκάστοτε συσκευή πρέπει να χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις προδιαγραφές της.

c) Οι θύρες θα πρέπει να παραμένουν κλειστές, εκτός από τις ώρες φόρτωσης και/ή εκφόρτωσης. Στα κενά μεταξύ των θυρών και των δαπέδων θα πρέπει να προβλέπεται αντιπαρασιτική προστασία.

d) Ο εξοπλισμός και οι χώροι που δεν χρησιμοποιούνται θα πρέπει να διατηρούνται καθαροί.

e) Η παρουσία εσωτερικής δεξαμενής νερού θα πρέπει να αντιμετωπίζεται το ταχύτερο δυνατόν. Πρέπει να προλαμβάνεται ή να αποφεύγεται η συγκέντρωση νερού.

f) Θα πρέπει να προβλέπεται πρόγραμμα ελέγχου των επιβλαβών οργανισμών:

i. είναι σκόπιμο να λαμβάνεται υπόψη η τοποθέτηση επαρκούς αριθμού δολωμάτων και παγίδων και σε στρατηγικά σημεία (στο εσωτερικό/εξωτερικό των χώρων)·

ii. το πρόγραμμα θα πρέπει να καλύπτει τρωκτικά, έρποντα, περιπατητικά και ιπτάμενα παράσιτα·

iii. τα νεκρά παράσιτα και έντομα θα πρέπει να απομακρύνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν είναι δυνατή η επαφή με τα τρόφιμα·

iv. σε περίπτωση επαναλαμβανόμενου προβλήματος, θα πρέπει να εντοπίζεται η αιτία του προβλήματος·

v. οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο επιβλαβών οργανισμών πρέπει να είναι επιτρεπόμενες βάσει του κανονισμού για τα βιοκτόνα. Τα φυτοφάρμακα θα πρέπει να φυλάσσονται με ασφάλεια και να χρησιμοποιούνται κατά τρόπο ώστε να μην είναι δυνατή η επαφή, μεταξύ άλλων, με τα τρόφιμα, τα υλικά συσκευασίας και τον εξοπλισμό. Οι εντομοπαγίδες (συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών εντομοπαγίδων) δεν θα πρέπει να τοποθετούνται απευθείας σε χώρους επεξεργασίας ή αποθήκευσης τροφίμων·

vi. οι χημικές ουσίες (π.χ. βιοκτόνα που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των τρωκτικών) δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση της εμφάνισης επιβλαβών οργανισμών, αλλά να περιορίζονται μόνο σε δραστηριότητες ελέγχου των επιβλαβών οργανισμών·

vii. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΥΕΛΙΞΙΑΣ: ο επαγγελματικός έλεγχος των επιβλαβών οργανισμών είναι προτιμότερος, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι υποχρεωτικός, υπό την προϋπόθεση ότι το προσωπικό διαθέτει αποδεδειγμένη επάρκεια. Αυτή η ευελιξία μπορεί να εφαρμόζεται, ειδικότερα, από τις μικρές επιχειρήσεις..."


Κατεβάστε την ανακοίνωση


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page