top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΣΕΑΜΕ

Σύγχρονες προκλήσεις του τομέα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παρασίτων

Έγινε ενημέρωση: 1 Απρ 2021

Άρθρο του κου Βλάση Μπισμπίκη, Προέδρου Δ.Σ. ΣΕΑΜΕ


Με την ευκαιρία της καινούργιας χρονιάς και αφού ευχηθώ σε όλους Καλή Χρονιά θα ήθελα να αναφερθώ, εν ήδη ανασκόπησης, σε διάφορα θέματα που απασχολούν τον σύνδεσμό μας, τον κλάδο μας γενικότερα στην χώρα μας αλλά και διεθνώς και θα βρούμε μπροστά μας στο επόμενο διάστημα.


Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Απεντομώσεων Μυοκτονιών Ελλάδος (ΣΕΑΜΕ) είναι μέλος της Ευρωπαϊκής ένωσης επαγγελματικών υπηρεσιών για την καταπολέμηση των παρασίτων (CEPA) και ευθυγραμμίζεται πλήρως με την πολιτική και την φιλοσοφία της.

Σε κάθε δράση μας φαίνονται οι προτεραιότητες μας :

Ø Εκπαίδευση και συνεργασία με επιστημονικά - ερευνητικά κέντρα όπως Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο με πανεπιστήμια όπως Θεσσαλίας, Γεωπονικό, Δυτικής Αττικής κλπ.

Ø Έμφαση στην ολοκληρωμένη διαχείριση και στην προστασία της υγείας και της ασφάλειας του ανθρώπου και του περιβάλλοντος που δεν μπορεί παρά να επιτευχθεί με την χρήση των λιγότερων δυνατών βιοκτόνων εκεί που είναι απολύτως απαραίτητο και με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Ø Συνεργασία με τις αρχές για βελτίωση – αποσαφήνιση της Νομοθεσίας που διέπει την λειτουργεία των επιχειρήσεων μας, των ελέγχων σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, των διακηρύξεων δημοσίων διαγωνισμών κλπ..

Ø Παροχή ενημέρωσης στις επιχειρήσεις μας σε θέματα όπως Marketing, υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, προστασία προσωπικών δεδομένων κλπ.


Το Ευρωπαϊκό πρότυπο EN 16636 CEPA CERTIFIED που είναι ένα εξειδικευμένο πρότυπο για τις εταιρείες που ασχολούνται με την επαγγελματική διαχείριση των επιβλαβών οργανισμών (απεντομώσεων – μυοκτονιών) απαιτεί όλα τα παραπάνω και θέτει μία σειρά από προϋποθέσεις για τις εταιρείες του κλάδου μας προκειμένου να είναι συμμορφωμένες με το πρότυπο και να μπορούν να πιστοποιηθούν. Η εκπαίδευση των εταιρειών πιστοποίησης για την επιθεώρηση των συναδέλφων γίνεται από τον ΣΕΑΜΕ για λογαριασμό της CEPA.

Για την κάθε εφαρμογή το πρότυπο επιβάλλει επιγραμματικά τα παρακάτω :

1. Μελέτη της κάθε περίπτωσης από υπεύθυνο επιστήμονα.

2. Επικοινωνία με τον πελάτη για το πρόβλημα και τις πιθανές αιτίες που το δημιούργησαν.

3. Προτάσεις για προληπτικά μέτρα.

4. Εφαρμογή όπου είναι εφικτό φυσικών μεθόδων για την διαχείριση του προβλήματος.

5. Εφαρμογή βιοκτόνων όπου είναι απαραίτητο λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

6. Συστάσεις στον πελάτη για την ασφάλειά του μετά από την εφαρμογή.

7. Καταγραφή της εφαρμογής και των αποτελεσμάτων.

8. Ασφαλή διαχείριση των αποβλήτων.

9. Πραγματοποίηση της εφαρμογής από εκπαιδευμένο προσωπικό.


Τα παραπάνω επιβάλλονται από την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και εν πολλοίς αναγράφονται στις ετικέτες των εγκεκριμένων βιοκτόνων για χρήση σε κατοικημένους χώρους εσωτερικούς ή εξωτερικούς, χώρους τροφίμων, μαζικής εστίασης, αποθήκες, κλπ.

Στην ιστοσελίδα της CEPA ( https://www.cepa-europe.org/our-work ) μπορεί να δει κανείς τις ανησυχίες μας, τις σκέψεις μας και τις δράσεις μας για το μέλλον που ήδη είναι εδώ και ο καθένας μας οφείλει να προσαρμοστεί.


Ας δούμε πως η Βιωσιμότητα (μια σύγχρονη απαίτηση για όλους) σχετίζεται με τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών διαχείρισης επιβλαβών οργανισμών.


Μια πτυχή της βιωσιμότητας αναφέρεται στη χρήση χημικών ουσιών που βλάπτουν την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε τη δέσμευσή της να συνεχίσει να εξασφαλίζει υψηλό επίπεδο προστασίας τόσο για την ανθρώπινη υγεία όσο και για το περιβάλλον. Η CEPA έχει επίσης κάποιες λύσεις. Με το IPM, η ανάγκη χρήσης βιοκτόνων (χημικών ουσιών) μειώνεται στο ελάχιστο και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν είναι απαραίτητη. Δείτε τις λεπτομέρειες παρακάτω. Η CEPA θα αυξήσει την ευαισθητοποίηση αυτή σε επίπεδο Ε.Ε. τους προσεχείς μήνες. Είναι κοινός τόπος μεταξύ πολλών μελών (εθνικών ομοσπονδιών) της CEPA ότι, η βιωσιμότητα που πρέπει να εξασφαλίζεται κατά τη διαχείριση των παρασίτων είνα ανάλογη με την σημασία που δίνεται στην πρόληψη.

Η Βρετανική Ένωση Ελέγχου Παρασίτων (BPCA), μέλος της CEPA ως εθνική ομοσπονδία (υπάρχουν και εταιρείες μέλη της CEPA) , εξήγησε τα εξής:

«Ένας πράσινος έλεγχος των παρασίτων μπορεί να κυμαίνεται από μια επιχείρηση που ισχυρίζεται ότι εφαρμόζει λιγότερα βιοκτόνα σε μία επιχείρηση που θα χρησιμοποιήσει κάθε πιθανή εναλλακτική λύση σε χημικές ουσίες, όπως θέρμανση, ψύξη και βαθύ καθαρισμό. Η διαφορά μεταξύ αυτών των προσεγγίσεων είναι το σημείο στο οποίο χρησιμοποιούνται οι χημικές ουσίες. Στο ένα άκρο του φάσματος, οι χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται σε πρώιμο στάδιο, ενώ στο άλλο άκρο, είναι το τελευταίο λιμάνι.» Πηγή: Ιστοσελίδα της BPCA

Ο Γενικός Διευθυντής της ANECPLA, Milagros Fernandez de Lezeta, εξηγεί σε παρόμοια σημείωση:

"Υπάρχουν πολλές υπηρεσίες που εκτελούνται σήμερα που δεν συνεπάγονται την αποκλειστική χρήση χημικών προϊόντων. Είναι, για παράδειγμα, οι παγίδες για τη σύλληψη των ιπτάμενων εντόμων. Καταπολεμήσεις με κρύο ή θερμότητα. Στην πραγματικότητα, οι επαγγελματίες του κλάδου τείνουν πάντα, πρώτα απ' όλα, να ελέγχουν τον βιολογικό κύκλο του είδους και να μην χρησιμοποιούν χημικά προϊόντα εάν αυτό δεν είναι απολύτως απαραίτητο. Αυτό, εκτός από την εξασφάλιση επαρκών μέτρων υγείας, εγγυάται ικανοποιητικό αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα. "Πηγή: 22 Ιουνίου 2016, Revista Limpiezas


Ας δούμε τώρα πως σχετίζεται η Υγεία με την δική μας δραστηριότητα.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας εξηγεί τις άμεσες συνέπειες για τη δημόσια υγεία από επιβλαβείς οργανισμούς καθώς και τις έμμεσες με την μετάδοση στον άνθρωπο ή σε παραγωγικά ζώα μολυσματικών ασθενειών αλλά και πρόκληση αλλεργιών :

Ασθένειες του ανθρώπου ή και των ζώων που οφείλονται σε παράσιτα, ιούς και βακτήρια που μεταδίδονται από τα κουνούπια, τις σκνίπες, τους ψύλλους, τις μαύρες μύγες, τα τσιμπούρια, τις μύγες τσε τσε, τα ακάρεα, τα σαλιγκάρια και τις ψείρες. Ένα παράδειγμα το αλλεργικό άσθμα από τρωκτικά, κατσαρίδες και ακάρεα σκόνης.

Κάθε χρόνο υπάρχουν περισσότεροι από 700.000 θάνατοι από ασθένειες όπως η ελονοσία, ο δάγκειος πυρετός, η σχιστοσωμίαση, η ανθρώπινη αφρικανική τρυπανοσωμίαση, η λεϊσμανίαση, η νόσος του Chagas, ο κίτρινος πυρετός, η ιαπωνική εγκεφαλίτιδα και η ογκοκερακία παγκοσμίως.

Από το 2014, μεγάλες εστίες δάγκειου πυρετού, ελονοσίας, κίτρινου πυρετού, Chikungunya και Zika έπληξαν πληθυσμούς, αφαίρεσαν ζωές και κατέστρεψαν συστήματα υγείας σε πολλές χώρες.


Να δούμε τώρα πως η CEPA βλέπει την λεγόμενη Αστική ατζέντα (http://ecopress.gr/wp-content/uploads/agenda.pdf ) και πως προετοιμάζεται για τις νέες προκλήσεις για το επάγγελμά μας με τον νέο ρόλο της πόλης. Η συνεργασία μας με την τοπική αυτοδιοίκηση για την διαχείριση των παρασίτων σε όλο και μεγαλύτερη κλίμακα θα είναι πιό αποτελεσματική και παράλληλα πιό βιώσιμη.

Οι πόλεις αποτελούν σημαντικούς παράγοντες της οικονομικής ανάπτυξης στην ΕΕ. Είναι φορείς της ανοιχτής καινοτομίας. Συμβάλλουν στη δημιουργία, σχεδιασμό και υλοποίηση ολοκληρωμένων και καινοτόμων λύσεων. Ταυτόχρονα, πολλές προκλήσεις έχουν έντονο αντίκτυπο στις πόλεις και είναι εκεί που αντιμετωπίζονται καλύτερα. Αυτές οι προκλήσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη μετανάστευση και την αλλαγή του κλίματος.

Για την αντιμετώπιση αυτών, το Σύμφωνο του Άμστερνταμ καθιέρωσε την Ατζέντα Αστικής Ανάπτυξης για την ΕΕ το 2016. Άνοιξε ο δρόμος για μια στενότερη σύνδεση των πόλεων με την ανάπτυξη των πολιτικών της ΕΕ και των εθνικών πολιτικών. Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο ζήτησε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, σε συνδυασμό με ένα μακροπρόθεσμο όραμα, προκειμένου να προωθηθούν οι καλά διαχειριζόμενες, κοινωνικά περιεκτικές, καθώς και ασφαλείς, ανθεκτικές, περιβαλλοντικά βιώσιμες πόλεις.

Ωστόσο, η Ατζέντα Αστικής Ανάπτυξης για την ΕΕ δεν έχει συγκεκριμένο σχέδιο για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας και της υγιεινής. Αυτό το κενό θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί, αφενός, με την τοποθέτηση των επαγγελματικών υπηρεσιών διαχείρισης των επιβλαβών οργανισμών στο επίκεντρο μιας αποτελεσματικής και βιώσιμης παρέμβασης στη δημόσια υγεία. Η εξέλιξη του καθεστώτος CEPA CERTIFIED® σε μαλακό δίκαιο αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την επίτευξη αυτού του στόχου. Ένα Μνημόνιο Κατανόησης που υποστηρίζεται από τη βιομηχανία, την Επιτροπή των Περιφερειών και τις ΜΚΟ είναι ουσιώδους σημασίας για την ενίσχυση του επιπέδου εμπιστοσύνης μεταξύ των πελατών και του τομέα διαχείρισης επιβλαβών οργανισμών και για την εξασφάλιση ασφαλούς περιβάλλοντος διαβίωσης και εργασίας.

Δεύτερον, τα περισσότερα από τα ζητήματα των παρασίτων αντιμετωπίζονται καλύτερα σε μεγάλη κλίμακα. Συνεπώς, οι εταιρικές σχέσεις με τα διοικητικά όργανα (Δήμους, Περιφέρειες κλπ.) θα επιτρέψουν την ανταλλαγή πληροφοριών και τελικά η παρέμβαση θα γίνεται στο σωστό επίπεδο και στον σωστό χρόνο.


Και για την Ψηφιακή εποχή;

Ψηφιακές εξελίξεις και διαχείριση επιβλαβών οργανισμών; Γιατί όχι τα drones;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ορθώς επισημαίνει το τεράστιο αναπτυξιακό δυναμικό που αντιπροσωπεύει ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων και της κοινωνίας της ΕΕ. Η CEPA είναι ενθουσιασμένη για τις δυνατότητές της.

Η τεχνολογία στον τομέα της διαχείρισης των επιβλαβών οργανισμών ακολουθεί ταχέως τις δοκιμές των drones για την παρακολούθηση και την έγκαιρη προειδοποίηση της ανάπτυξης των παρασίτων.

Οι έξυπνες πόλεις και έλεγχοι επιβλαβών οργανισμών με drones δεν έχουν μέχρι στιγμής συναντηθεί, αλλά θα διασφαλίσουμε την ανάπτυξη τέτοιων καινοτομιών και θα συνδέσουμε τα μέλη μας και τις υπάρχουσες πλατφόρμες της ΕΕ με πολύτιμες λύσεις.

Εδώ είναι ένα στιγμιότυπο της ανάπτυξης και εφαρμογής των DRONES από μέλη της CEPA.

Η χρήση των drones έγινε γρήγορα ένα αποδεκτό μέρος του "στρατιωτικού εξοπλισμού" των επαγγελματιών διαχείρισης παρασίτων. Τα μέλη της CEPA έχουν κάνει αυτό το βήμα και πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα προτείνουν επαγγελματικά drones.

Ένα παράδειγμα: DRONE MOD. Το MG-1S είναι επαγγελματικό εργαλείο για την εφαρμογή υγρών προϊόντων.

Με βάση τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τα χαρακτηριστικά ασφαλείας αυτού του καινοτόμου εξοπλισμού, πολλές χρήσεις στον τομέα της επαγγελματικής διαχείρισης επιβλαβών οργανισμών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για:

Ø Εφαρμογές προνυμφοκτονίας με Aquatain AMF ™ ή άλλα φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα για τον έλεγχο του κύκλου ζωής των κουνουπιών.

Ø Εγκαταστάσεις για τον έλεγχο των πτηνών

Ø Εφαρμογές εντομοκτόνων στοχευμένες για την καταπολέμηση σφηκών με απόλυτη ασφάλεια.

Η μεγάλη προστιθέμενη αξία της χρήσης του αυτοκινούμενου τηλεχειρισμού (drone) στην ολοκληρωμένη διαχείριση επιβλαβών οργανισμών είναι ότι θα επιτρέψει ξανά τις εφαρμογές στον αέρα, απαγορευμένες στο παρελθόν για το μεγάλο πρόβλημα της μετατόπισης του ανέμου κατά τη διάρκεια της εφαρμογής με αεροπλάνα ή ελικόπτερα, δεδομένου ότι θα μπορούσαν να περάσει μόνο μερικά μέτρα πάνω από την περιοχή που έπρεπε να ψεκαστεί, ενώ το drone μπορεί να περάσει μόνο λίγα εκατοστά πάνω από την περιοχή που θέλουμε να ψεκάσουμε, με απόλυτη ασφάλεια.


Εδώ θα πρέπει να προσθέσουμε τα σημαντικά βήματα που καλούμαστε να κάνουμε στην αυτοματοποιημένη παρακολούθηση των πληθυσμών εγκαθιστώντας συστήματα νέας τεχνολογίας και δική μας απόκριση αμέσως μόλις καταγραφεί παρουσία παρασίτων και όχι με προκαθορισμένες γενικές εφαρμογές που προϋποθέτουν εν πολλοίς άσκοπη κατανάλωση βιοκτόνων.

Οι εφαρμογές της νέας ψηφιακής τεχνολογίας μπαίνουν συνεχώς στην δουλειά μας. Εταιρείες ήδη αντί να στήσουν δίκτυο με βιοκτόνα στον χώρο του πελάτη προληπτικά και χωρίς να υπάρχουν στοιχεία παρουσίας επιβλαβών οργανισμών στήνουν δίκτυο συσκευών παρακολούθησης παρασίτων πχ. τρωκτικών. Όταν θα εμφανιστεί το παράσιτο στον χώρο του πελάτη πολύ εύκολα θα ειδοποιηθεί ο τοπικός συνεργάτης της εταιρείας pest control και θα επισκεφτεί την εγκατάσταση του πελάτη για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Δεν είναι νέο αλλά ακόμα δεν έχει προσχωρήσει αρκετά η χρήση της Online καταγραφής των ευρημάτων στα σημεία ελέγχου ακριβώς την στιγμή που ελέγχονται. Online καταγράφονται οι ενέργειες, βγαίνουν οι αναφορές και ανάλυση των δεδομένων (trend analysis). Έτσι αποδεικνύεται ό έλεγχος όλων των σημείων και φαίνονται τα πραγματικά στοιχεία από τον πελάτη ή τους επιθεωρητές.


Και για την μη προγραμματισμένη αστικοποίηση και τις νέες απαιτήσεις για το επάγγελμά μας πάλι από την ιστοσελίδα της CEPA:

Το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε αστικές περιοχές. Αυτό αναμένεται να αυξηθεί στο 60% έως το 2030. Αυτό απαιτεί ορθό πολεοδομικό σχεδιασμό, όπου οργανώνονται οι κατασκευές, η διαχείριση των αποβλήτων η διάθεση των απορριμμάτων και η καλή συντήρηση του νερού.

Η μη προγραμματισμένη αστικοποίηση μπορεί να οδηγήσει σε πολλές προκλήσεις για τη δημόσια υγεία και την επιδημιολογία των μολυσματικών ασθενειών. Νέες μεγαλουπόλεις μπορούν να είναι φυτώρια για νέες επιδημίες και οι ζωονόσοι μπορούν να εξαπλωθούν με ταχύτερο τρόπο και να γίνουν παγκόσμιες απειλές. Η ανεπαρκής παροχή ύδατος, καθώς και η αποχέτευση και η διαχείριση των αποβλήτων, μπορούν να αποτελέσουν εστίες ανάπτυξης για διαφορετικά τρωκτικά και έντομα, τα οποία μεταφέρουν παθογόνους παράγοντες και προκαλούν σοβαρές ασθένειες.

Η συνεργασία μεταξύ επαγγελματιών διαχείρισης παρασίτων και δημόσιων αρχών μπορεί να είναι μια ισχυρή εταιρική σχέση για τη βελτίωση της παγκόσμιας υγείας και τη μείωση της απειλής των μεταδοτικών ασθενειών.

Θα πρέπει να συνεργαστούν για :

1) την ετοιμότητα για την αντιμετώπιση καταστροφών,

2) για τη μείωση των επιβλαβών οργανισμών και για τις στρατηγικές διαχείρισης και

3) για τις κλιματικές και δύσκολες σε αντιμετώπιση καταστάσεις προσεγγίσεις.


Για την κλιματική αλλαγή;

Στην Εθνική στρατηγική για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή του Υπουργείου περιβάλλοντος της Κύπρου βλέπουμε :

Προτεραιότητα αποτελούν οι ασθένειες που μεταδίδονται μέσω διαβιβαστών δεδομένου ότι η εξάπλωσή τους είναι ευαισθητη στην αύξηση της θερμοκρασίας και ότι ήδη έχουν αρχίσει να αυξάνονται στην Ευρώπη.

Ο ρολος των επιχειρήσεων μας αναμένεται αυξημένος για την αντιμετώπιση των νέων κινδύνων.

Από το σχετικό κεφάλαιο στο επαγγελματικό περίγραμμα του τεχνικού διαχείρισης επιβλαβών οργανισμών σε χώρους που διαβιούν ή εργάζονται άνθρωποι :

Η υπερθέρμανση του πλανήτη θεωρείται ότι δημιουργεί μεγαλύτερο αριθμό ακραίων καιρικών φαινομένων. Οι ξηρασίες, οι πλημμύρες και οι καταιγίδες βλάπτουν τις καλλιέργειες και μπορούν να προκαλέσουν ελλείψεις τροφίμων που οδηγούν σε υποσιτισμό και λιμοκτονία στις αναπτυσσόμενες χώρες και αυξάνουν τις τιμές στις παγκόσμιες αγορές. Οι πλημμύρες και οι υψηλοί άνεμοι καταστρέφουν τα σπίτια και τα κτίρια, αφήνοντας τους ανθρώπους χωρίς στέγη, φαγητό και καθαρό νερό.

Αργά αλλά σταθερά, όμως, οι αυξανόμενες θερμοκρασίες επηρεάζουν επίσης την ικανότητα επιβίωσης και αναπαραγωγής των ζωντανών οργανισμών, από τους ιούς έως τα μεγαλύτερα χερσαία και θαλάσσια πλάσματα.

Ακόμη και οι μικρές αλλαγές θερμοκρασίας μπορούν να έχουν δραματική επίδραση στη ανάπτυξη των πληθυσμών των επιβλαβών οργανισμών και των μολυσματικών παραγόντων που μεταφέρουν στον άνθρωπο και τα ζώα. Αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν είτε να ανοίξουν νέους χώρους σε παράσιτα και ασθένειες είτε να κάνουν το περιβάλλον πολύ σκληρό, περιορίζοντας την αναπαραγωγή και τη δυνατότητα επιβίωσης άλλων παρασίτων.

Η αλληλεπίδραση φυσικών παραγόντων, όπως η θερμοκρασία και οι βροχοπτώσεις, και οι βιολογικοί παράγοντες, όπως οι ανταγωνιστές και οι θηρευτές, θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές ή θετικές συνέπειες ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή και άλλες τοπικές συνθήκες.

Τα αρθρόποδα δεν έχουν φυσιολογικό μηχανισμό για τον έλεγχο της θερμοκρασίας του σώματος τους και ούτε οι μικροοργανισμοί που προκαλούν ανθρώπινες ασθένειες. Κατά συνέπεια, η θερμοκρασία τους καθορίζεται από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος και τα επίπεδα υγρασίας τους επηρεάζονται από την τοπική κλίμακα ή τις συνθήκες εσωτερικού χώρου.

Οι χρόνοι επώασης μικροοργανισμών σε ένα είδος φορέα ξενιστή είναι πολύ ευαίσθητοι στη θερμοκρασία. Συνήθως έχουν μια εκθετική σχέση, έτσι μια μικρή αλλαγή στη θερμοκρασία μπορεί να έχει πολύ μεγάλη επίδραση στην ανάπτυξή τους.

Συνεπώς η αναγκαιότητα διαχείρισης των επιβλαβών οργανισμών στην γεωργία, στην πόλη, στο κτίριο μεγαλώνει. Οφείλουμε να υποδεχτούμε την πιθανή αύξηση των παρασίτων προετοιμασμένοι. Γνωστά παράσιτα σε περιοχές που δεν υπήρχαν, μεγαλύτεροι πληθυσμοί σε περιοχές που υπήρχαν, πιό συχνά κρούσματα επιδημιών θα μας υποχρεώσουν να είμαστε καλύτεροι, περισσότεροι, εκπαιδευμένοι και ανταγωνιστικοί.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ομιλία του κ. Δημήτρη Αντωνιάδη γραμματέα του Δ.Σ. του ΣΕΑΜΕ σε ημερίδα του συνδέσμου: https://www.youtube.com/watch?v=cQxjR2nx08I


Για τους ίδιους λόγους η διαχείριση των επιβλαβών οργανισμών σε καταυλισμούς προσφύγων και μεταναστών, είναι μία πολύ σημαντική πρόκληση για τον κλάδο μας. Οι πρόσφυγες προέρχονται από περιοχές με κατεστραμμένα ή ανύπαρκτα συστήματα υγείας με αποτέλεσμα να είναι αυξημένη η πιθανότητα να είναι φορείς ασθενειών που δεν πρέπει να μεταδοθούν με επιβλαβείς οργανισμούς μεταβιβαστές. Η κατάσταση της υγείας τους είναι τέτοια που αντιστρόφως δεν θα πρέπει τα παράσιτα μεταβιβαστές να μεταδώσουν σε αυτούς μολυσματικούς παράγοντες. Οι συνθήκες εστίασης τους δεν είναι οι καλύτερες δυνατές με αποτέλεσμα ο ρόλος μας να καθίσταται ακόμα πιο σημαντικός.


Για περισσότερες πληροφορίες:

Comments


bottom of page