top of page

Συμμετοχή του Σ.Ε.Α.Μ.Ε. στη Συνάντηση Εργασίας για τη Διαχείριση Λοιμωδών Νοσημάτων

  • Εικόνα συγγραφέα: ΣΕΑΜΕ
    ΣΕΑΜΕ
  • 5 Απρ
  • διαβάστηκε 2 λεπτά

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Απεντόμωσης και Μυοκτονιών Ελλάδας (Σ.Ε.Α.Μ.Ε.) είχε την τιμή να συμμετάσχει στη Συνάντηση Εργασίας με θέμα «Ένας Ολοκληρωμένος Διάλογος Πολιτικής για τη Διαχείριση Λοιμωδών Νοσημάτων», η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 31 Μαρτίου έως και τις 4 Απριλίου 2025 στις εγκαταστάσεις του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου (ΜΦΙ), στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου IDAlert.

Το έργο IDAlert στοχεύει στην ενίσχυση του συντονισμού και της συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων φορέων στον τομέα της ετοιμότητας και της αντιμετώπισης των ζωονόσων, συμβάλλοντας τόσο στην προστασία της δημόσιας υγείας όσο και στην υποστήριξη της πολιτικής της ΕΕ για το κλίμα και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Η ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων και αγαθών, οι αλλαγές στο κλίμα και η αστικοποίηση έχουν διευκολύνει τη διασπορά χωροκατακτητικών ειδών, όπως είναι ορισμένα είδη κουνουπιών (invasive mosquito species – IMS). Το Aedes albopictus (Ασιατικό κουνούπι τίγρης) που έχει πλέον εγκατασταθεί σε όλη την Ελλάδα, καθώς και το Aedes aegypti που εντοπίστηκε πρόσφατα στην Κύπρο, αναδεικνύουν την ανάγκη για συντονισμένη πολιτική δράση.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από Υπουργεία, Εθνικούς Οργανισμούς, Ερευνητικά Ινστιτούτα, Πανεπιστήμια, Δήμους, Περιφέρειες και άλλους εμπλεκόμενους φορείς. Μεταξύ αυτών, σημαντική ήταν η παρουσία της κας Φωτεινής Κουλούρη (Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, Υπουργείο Υγείας), της Δρ. Δανάης Περβανίδου (ΕΟΔΥ), της Καθ. Ελίνας Πατσουλά (ΕΣΔΥ), του Δρ. Αντώνιου Παπαδάκη (Περιφέρεια Κρήτης), του κ. Γεωργίου Κωνστάντου (ΠΕ Ανατολικής Αττικής), της Δρ. Σοφίας Μπουτσίνη, της Δρ. Σμαρώς Σωτηράκη (ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ) και άλλων.

Εκ μέρους του Σ.Ε.Α.Μ.Ε. συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Γιώργος Λάμπρου και η κα Αγγελική Φανουράκη, Αναπληρωματικό Μέλος του Δ.Σ.

Η συνάντηση περιλάμβανε δύο φάσεις:

  1. Εξατομικευμένες συναντήσεις για τη χαρτογράφηση γνώσεων και προκλήσεων στη διαχείριση ζωονόσων.

  2. Ολομέλεια όλων των συμμετεχόντων για παρουσίαση και ανταλλαγή δεδομένων και απόψεων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, επισημάνθηκαν κρίσιμα ζητήματα που επηρεάζουν την επιτυχία ενός προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών, όπως:

  • Η ελλιπής μελέτη από την αναθέτουσα αρχή.

  • Ο χαμηλός προϋπολογισμός.

  • Η ανεπάρκεια βιοκτόνων σε περιπτώσεις απρόβλεπτα υψηλής ζήτησης.

  • Η έλλειψη ενημέρωσης και κουλτούρας πρόληψης από την πλευρά των πολιτών.

Ο Σ.Ε.Α.Μ.Ε. υπογράμμισε την ανάγκη σύνταξης πρότυπης κοστολογημένης μελέτης, αλλά και τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης λόγω έξαρσης νοσημάτων, ως συνδετικός κρίκος μεταξύ ιδιωτών παρόχων υπηρεσιών και κρατικών αρχών.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην πάγια θέση του Συνδέσμου μας για την έκδοση Υγειονομικής Διάταξης, που να καθιστά υποχρεωτικά τα προγράμματα ολοκληρωμένης διαχείρισης κουνουπιών πανελλαδικά, εξασφαλίζοντας και τη δυνατότητα πρόσβασης σε ιδιωτικούς χώρους όταν αυτοί συνιστούν υγειονομική απειλή.

Η συγκεκριμένη πρόταση είχε τεθεί στο παρελθόν από τον κ. Σαράντη Μαλαφούρη, μέλος του Δ.Σ. του Σ.Ε.Α.Μ.Ε., και συνεχίζει να αποτελεί κεντρικό άξονα των διεκδικήσεών μας.

Δυστυχώς, κοινή εμπειρία δείχνει ότι μέχρι σήμερα υπάρχουν ακόμα περιοχές και δήμοι που δεν εφαρμόζουν ολοκληρωμένα προγράμματα καταπολέμησης, με συνέπειες για τη δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Ο Σύνδεσμός μας θα συνεχίσει να προωθεί δράσεις και συνεργασίες που ενισχύουν την ετοιμότητα, την πρόληψη και την αποτελεσματική διαχείριση των διαβιβαστών ασθενειών, στο πνεύμα της Ενιαίας Υγείας (One Health).

Θερμές ευχαριστίες στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και ιδιαίτερα στον Δρ. Αντώνιο Μιχαηλάκη, για την πρόσκληση και τη φιλοξενία, καθώς και στην ομάδα του IDAlert για τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία.



Comments


bottom of page